Mire van szükség műköröm minták készítéséhez?

Mindenki másra esküszik, hogy milyen alapanyagokat érdemes kipróbálni ahhoz, hogy valaki a körmét díszíthesse. Mindenki hallott már arról, hogy mi a színes zselé vagy színes porcelán, a körömlakkokat pedig természetesen mindenki ismeri, de vajon azt is mindenki tudja, mit mire lehet használni?

Aki már valaha is dolgozott építőzselével vagy színes zselével, az tudja, hogy ezek az alapanyagok két dimenziós minták kialakítására szolgálnak. Érdemes tudni, hogy zselével sokkal finomabb színátmenetet lehet elkészíteni, mint porcelánnal, hiszen van időnk az anyagot átkeverni a körmön a porcelánnal ellentétben. Azt is jó tudni, hogy pont amiatt, hogy mi határozzuk meg a száradás idejét, mintákat rajzolhatunk a színes zselével, anélkül, hogy – mint például a körömlakk esetében -, attól kelljen tartanunk, hogy mintánk redős, ráncos legyen. Előfordulhat, hogy egy mintát elrontunk, zselé esetében ez le is törölhető zseléfixálóval. Kombinálhatjuk a színes zselét átlátszó építő zselével, ha füstös vagy természetes hatást szeretnénk elérni.

Kevesen tudják vagy próbálták ki, de a színeket egymással is lehet keverni, ha például egy olyan színre van szükségünk, ami nem kapható vagy éppen csak egy kicsire van szükségünk belőle. Természetesen, ehhez rendelkezni kell olyan színekkel, amiből ki tudjuk keverni a választott árnyalatot.

A színes porcelánok három dimenziós díszek elkészítésére a legtökéletesebbek. Természetesen lehet készíteni porcelánnal is színátmenetet, de érdemes kihasználni a porcelán tulajdonságait és 3D-s díszeket készíteni. A porcelán virágokat, pillangókat és egyéb formákat egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, és attól sem kell félnünk, hogy ránk köt az anyag, hiszen mindaddig, míg nedvesen tartjuk gombócunkat liquiddel, formázhatjuk bátran, csupán arra figyeljünk, hogy ne áztassuk el.

Porcelánporokat is keverhetünk a megfelelő színárnyalat elérésére, de javasolt egy gyártó termékeivel dolgozni. Adagoljuk a színeket lassanként, majd, ha már úgy látjuk, megfelelő az arány, vegyünk fel egy gombócot, és várjunk, míg megszárad. A kevert színeket tárolhatjuk kiürült, tiszta porcelánporos dobozban.

A körömlakkokról szinte mindenki tudja, hogyan működnek és mire jók. A díszítőlakkokról is hallott már mindenki, azt viszont jó tudni, hogy az átlagos, rendes körömlakkok legtöbbje nem alkalmas díszítőecsettel való díszítésre, mivel nagy felületek befedésére találták ki, nem elég sűrű ahhoz, hogy megfelelő mintát tudjunk rajzolni vele. Természetesen a díszítőlakkok sem alkalmasak egyszínű lakkozásra.

Az akrilfestékeket nem régen kezdték el használni a műkörmös szakmában. Az akrilfestékek vízalapúak, ezért hígíthatóak, ha túl sűrűnek találnák. Egymással nagyon jól keverhetőek a színek. Nedvesen lemosható a felületről, azonban a teljes száradás után vízállóvá válik. Díszítésre nagyon jó, hiszen megfelelő sűrűségű és jól fed. Előnye, hogy szinte bármilyen színben kapható, akár ezüstben vagy aranyban is, létezik matt és fényes és metálos változat is.

Mivel az akrilfestékek hamar száradnak, igyekezzünk a dobozát zárva tartani. Ha nagyobb munkához és hosszabb ideig van szükségünk rá, öntsünk belőle egy kis üvegcsébe, a többit gondosan zárjuk vissza.