A díszítéshez használt eszközök 2.

Ebben a részben az ecsetekről lesz szó. Mihez milyen ecsetet érdemes használni, mire is jó egy adott fajta ecset.

Díszítőecset

A díszítőecsetek lehetnek vékonyak és picit vastagabbak is, számozásuk jelöli vastagságukat.  Vékony vonalak rajzolására alkalmasak, sűrű körömlakkal és akrilfestékkel is. A műszőrből készült ecsetek színes zselé felvitelére is alkalmasak. Amikor vásároljuk, minden ecsetnél figyeljük meg, hogy nincsenek-e kilógó szálak, megfelelő hosszúságúak-e a szálak, különben csak bosszúságot okoznak, ha felesleges vonalakat rajzolnak.

Legyezőecset

A legyezőecset egy különleges forma, amellyel körömlakkal, akrilfestékkel készíthetünk csíkos átmenetet. Kenjünk a felületre valamilyen színnel körömlakkot, akrilt, színes zselét, majd mártsuk egy másik színbe a legyezőecsetet. Egy darab papírtörlőn itassuk le a felesleges anyagot az ecsetről, majd a még nedves felületbe cikk-cakk formában rajzoljunk vele.

Porcelánecset

A porcelánecsetet porcelánvirágokhoz használhatjuk. Díszítéshez érdemes vékonyabbat használni, mint műkörömépítéshez, hogy kisebb gombócot tudjunk vele felvenni. A képen látható ecset végével élesebb vonalakat formázhatunk a még nem szilárd porcelánba.

Zselés ecset

A zselés ecset nem csak színes zselé felvitelére alkalmas, de formája miatt a one stroke, vagy egy vonás technika használatára is. Amennyiben megtehetjük, használjunk különböző ecsetet a zselé és az akril festék használatára, mert az ecset szálaiban megragadt zselétől nem fogjuk tudni kenni az akrilt, illetve bizonyos színárnyalatok a világosabb szőrű ecsetben meglátszanak, ami átlátszó zselével való munka esetén zavaró lehet.

Comments